Annelerinin görevi sebebiyle 2014 yılında Yemen'den Türkiye'ye gelen 12 yaşındaki Amr ve 7 yaşındaki Maab Saleh kardeşler, açtıkları Youtube kanalında ülkelerinin kültürünü izleyicileriyle paylaşıyor.
Yemen'de gazeteci olarak çalışan 37 yaşındaki Hana Saleh, 2014 yılında şirketinin görevlendirmesi üzerine çocukları Amr ve Maab ile Türkiye'ye yerleşti. Kısa sürede Türkçe'yi öğrenen ve Türk yaşam kültürüne adapte olan kardeşler, ülkelerinin tanıtımına katkıda bulunmak üzere Türkçe Youtube kanalı açtı.
Yemenli küçük "Youtuber"lar ülkelerinin kültürünü izleyicileriyle paylaşıyor.https://t.co/KS1DO1PyD3 pic.twitter.com/0Z1WMDvw9H
— TRT HABER (@trthaber) 4 Ocak 2018
Hane Salah, çocuklarının okula başladığında arkadaşlarının Yemen'e ilişkin sorular sorduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Mesela bir arkadaşları Yemen'in bir baharat olup olmadığını sormuş. Buna çok güldük, çok komikti. Bu yüzden çocuklarım Yemen'i anlatmaya karar verdiler ve nasıl yapacakları konusunda benden yardım istediler. İyisiyle kötüsüyle ülkelerini anlatacaklardı ve bunun en kolay yolunun Youtube kanalı açmak olduğuna karar verdik. Videolarda neleri anlatacaklarını yazmaya başladık."
Yemen'in diğer Arap ülkelerinden farklı olduğunu ifade eden Hane Saleh, "Yemen, Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra hiçbir ülke tarafından işgal edilmemiş tek Arap ülkesidir. Özellikle Kuzey Yemen, kendi kültürünü ve Osmanlı kültürünün detaylarını bugüne kadar korudu. Bundan dolayı biz ortak kültür, yaşam şekli, yemek, düğün ve tüm sosyal seremonilerde ortak özelliklere sahibiz." dedi.
Amr Saleh de ilk etapta ülkelerini tanıtmayı amaçladıklarını ancak daha sonra Türkiye ile Yemen arasındaki kültür benzerliğini anlatmanın daha iyi olacağına karar verdiklerini dile getirdi.
Yemen'in Türkiye'de fazla tanınmadığını ifade eden Saleh, "Bu yüzden kanalımızın dili Türkçe. Yayınladığımız videolarda Yemen ve Türkiye arasındaki tüm benzerlikleri anlatıyoruz. Arap ve Türk kültürleri, yemeklerimiz, müziklerimiz ve danslarımız birbirine çok benziyor. Annemizden videolarımızı nasıl yapmamız gerektiği konusunda destek alıyoruz. Yanlış bildiğimiz şeyleri düzeltiyor." diye konuştu.
Maab Saleh de video hazırlarken internetten de detaylı araştırma yaptıklarını anlatarak, "Işık ve kamera konusunda annemin iş yerinde çalışan arkadaşlarından yardım alıyoruz. Videolarımızı evimizin bir odasında çekiyoruz. Gerekirse dışarıda çekim yapmak için sokaklara çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA