24 kilometrekarelik alanıyla Acarlar Longozu, Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında yer alıyor.
Çeşitli kuş, balık ve ağaç türleri, eğrelti otu, nilüferlerin yanında göl soğanları ve su menekşesi gibi endemik türlerin bulunduğu longozun ziyaretçileri, ahşap yürüyüş yoluyla bu doğal güzellikleri keşfetme imkanına sahip oluyor.
Yeşilin farklı tonlarının buluştuğu, özellikle su menekşeleri ve beyaz nilüferleriyle ziyaretçilerini etkileyen longoz, deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındırıyor.
Bölgedeki canlılar için önemli bir yaşam alanı
200'den fazla göçmen kuş türüne ev sahipliği yapan longoz, biyolojik çeşitliliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
"Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı" niteliği taşıyan tabiat harikası Acarlar Longozu, bölgede yaşayan canlılar için önemli bir yaşam alanı özelliğine de sahip.
Hafta sonları longoz, özellikle İstanbul ve Ankara'ya yakın olması dolayısıyla günübirlik tatilcilerin uğrak mekanı oluyor.
Longoz alanında tesisler yapılacak
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, alanın barındırdığı kuş ve endemik bitki türleriyle korunması gereken bir kültür varlığı olduğunu söyledi.
Balkanlıoğlu, longozun 2004 yılında sit alanı ilan edildiğini hatırlatarak, araştırmacılar ve turistler için son derece güzel bir gezinti alanı olduğunu, su üzerindeki nilüferlerin harika manzaralar oluşturduğunu anlattı.
Orman Genel Müdürlüğünün longoz alanında tesisler yapacağını söyleyen Balkanlıoğlu, "Suda korunabilen hayvanlar özellikle göçmen kuşlar buralara gelir ve güvenle ürerler. Buralar, bizim için korunması gereken hayvanların göç yolları üzerinde üreme ve çoğalma merkezleri, konaklama merkezleri. Zaten Türkiye ve dünyada sulak alanlar gitgide yok oluyor" dedi.
Kaynak: AA