TRT 1’in büyük bir merakla beklenen yeni dizisi “Uyanış: Büyük Selçuklu”nun prodüksiyon detayları dikkat çekiyor. Türk televizyon tarihinin en uzun savaş sahnesinin çekildiği ve dizide kullanılan atlar için Kazakistan’dan gelen özel ekibin oyunculara eğitim verdiği dizide her ayrıntı büyük titizlikle hazırlanıyor.
Türk televizyon tarihinin en uzun süren savaş sahnesi
Hazırlığı 60 gün, çekimleri ise 8 gün süren Türk televizyon tarihinin en uzun savaş sahnesi için 100 tanesi atlı olmak üzere toplamda 400 kişilik yardımcı oyuncu yer aldı. Oyuncular bir ay boyunca Hollywood filmlerinin koreografi çalışmalarını gerçekleştiren Nomad Stunts ekibinin aksiyon yönetmeni tarafından aksiyon, at binme ve kılıç eğitimleri aldı. Kondisyon, devamlılık ve koordinasyon gibi çalışmalarda bulunan oyuncular bu süreçte zorlu bir eğitim programından geçti.
Birinci bölümdeki savaş sahnesi için 45 dublör ve 120 kişilik yardımcı oyuncu ekibi, çekim yapılacak mekânda 15 gün boyunca Kazak ekip Nomad Stunts tarafından zorlu bir aksiyon ve koreografi eğitiminden geçirildiler. Eğitimler sonunda hazır olan ekip Nomad Stunts önderliğinde 8 gün boyunca zorlu ve etkileyici savaş sahnesi için yoğun bir tempoda çekimler gerçekleştirildi. Çekimler sırasında herhangi bir olumsuzluk durumuna karşı ambulans ve sağlık ekipleri ile veterinerler hazır bulundu.
Dizide kullanılan atlar için Kazakistan’dan özel ekip geldi
Aksiyon, at binme ve kılıç eğitimleri Hollywood filmlerinin koreografi çalışmalarını gerçekleştiren Kazak ekip Nomad Stunts tarafından verildi. Nomad ekibinden getirilen at ustaları Anadolu’nun çeşitli şehirlerini dolaşıp, yaklaşık 150 at arasından eğitime müsait olan 15 atın proje bünyesine katılması sağlandı. Bir aylık eğitim ile savaş sahneleri için özel olarak hazırlanan atlar; şaha kalkma, yatma ve savaş düzeni gibi eğitimler aldı. Ayrıca dünyada ve Türkiye’de nadir elde edilen at ustası unvanına sahip Janbi Ceylan da binicilik eğitimlerinde oyunculara destekte bulundu. Ok atma eğitimleri ise Dünya Menzil Okçuluğu rekortmeni İbrahim Balaban tarafından verildi.
Her ayrıntı titizlikle hazırlandı
Dizi için gerçekleştirilen üç yıllık senaryo çalışmasının ardından 13 aylık hazırlık sürecinde her ayrıntı titizlikle hazırlandı. Açık ve kapalı olmak üzere inşa edilen iki ayrı plato için 350 dekor çalışanı, 100 marangoz ve 60 kişilik destek ekibi görev aldı. Özel olarak hazırlanan 7500 m2 kapalı plato içerisine Saray, Medrese ve Kervansaray; 50 bin m2 açık platoda Anadolu Selçuklu Obası ve Kınık Obası, Şelemzar Şehri, İsfahan Şehri ve Bizans Kalesi kuruldu. Özel kostüm atölyelerinde ise döneme ait 3500 adet aksesuar ve 5000 parçalık kostümler imal edildi.